Veelgestelde vragen Masterplan Kumtich
Tijdens een infomarkt op donderdag 4 juli '24 werden de ambities van het masterplan voorgesteld aan de hand van informatieve panelen. Buurtbewoners hadden de gelegenheid om vragen te stellen en opmerkingen te formuleren. We verzamelden de meest gestelde vragen hieronder. Meer info over het masterplan kan je via deze link vinden.
Waarom krijgen we op de infopanelen van het masterplan nog geen concrete plannen te zien?
Via de infopanelen kan de buurt kennismaken met de ambities van het plan en de thema’s waarrond gewerkt zal worden. De concrete invulling van de ambities zal gebeuren in overleg met de bewoners, de verenigingen en de andere betrokkenen. Dat proces zal leiden tot concrete plannen, projecten en acties.
Wat is de timing en planning van het participatieproces?
Voor het participatieproces heeft de stad het gespecialiseerde bureau Levuur aangesteld. Zij gaan in de loop van juli en augustus 2024 individuele gesprekken houden met een aantal sleutelfiguren. Op basis van die dialogen en de eerste reacties op de infomarkt zal Levuur een gedetailleerd participatietraject uittekenen.
Is er onderzoek gedaan naar bouwmogelijkheden buiten de dorpskern?
Neen. Voor dit masterplan werd een projectgebied afgebakend. Op de luchtfoto hieronder zie je dat rond de dorpskern van Kumtich allemaal onbebouwde stukken grond liggen. De meeste van deze gronden hebben nu op het Gewestplan als bestemming agrarisch gebied, bedoeld voor landbouwactiviteiten. Dat betekent dat daar geen woningbouw mogelijk is. Daar wordt in het masterplan niets aan veranderd.
Wordt er rekening gehouden met de uitbreidingsmogelijkheden van de school?
De Vrije basisschool Vroenhof is een school die niet georganiseerd is vanuit de stad. De stad is ook geen eigenaar van de gronden waarop de school gevestigd is. Bij de opmaak van het masterplan zal bij het schoolbestuur zelf gepeild worden wat de noden zijn inzake uitbreiding. In functie van de reële behoeften, kan in het masterplan gezocht worden naar haalbare oplossingen.
Wat gaat er gebeuren met het buurtpark?
De gemeenteraad heeft op 29 februari '24 een motie goedgekeurd waarin bevestigd wordt dat er in het masterplan een structurele oplossing moet komen voor het buurtpark. Die zal het resultaat zijn van een ontwerpproces in dialoog met de inwoners van Kumtich. We weten het dus nog niet, maar de gemeenteraad heeft zich wel al geëngageerd om in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan rekening te houden met de resultaten en de toekomstvisie van het masterplan.
Waar vinden we informatie over de nieuwe woonprojecten op het Sint-Gillisplein en aan de Maalderijweg?
Voor beide projecten is de aanvraag tot omgevingsvergunning in behandeling bij de stad. De periode van openbaar onderzoek, waarbij de dossiers 30 dagen ter inzage lagen op het stadhuis, is verstreken.
In afwachting van de beslissing over de vergunningen uiterlijk op 25 augustus '24 voor het Sint-Gillisplein en uiterlijk op 29 oktober '24 voor de Maalderijweg kunnen geen plannen of andere dossierstukken bekeken worden. Dat is wettelijk zo bepaald.
Nadat de stad een beslissing heeft genomen over de aanvraag tot omgevingsvergunning, kunnen de plannen opnieuw ingekeken worden. Ook dat is wettelijk zo bepaald.
Informatie daarover zal je terugvinden op de gele affiche met de bekendmaking van de vergunning. Die moet door de bouwheer uitgehangen worden. Inzage van het dossier met inbegrip van de plannen is op dat ogenblik mogelijk via deze link of na afspraak op dienst omgeving.