GAS 5 voor beperkte snelheidsovertredingen
Invoering GAS 5 vanaf 1 september
Met ingang van 1 september ‘24 zullen beperkte snelheidsovertredingen op plaatsen waar de snelheid gelimiteerd is tot 30 of 50 km per uur worden gesanctioneerd met administratieve boetes (= GAS 5). Hierdoor vallen deze overtredingen niet langer onder het strafrecht.
Voor de overtreder betekent dit dat deze snelheidsovertredingen niet langer op het strafblad terechtkomen.
Waarom invoering GAS 5?
Het werken met GAS 5 biedt het stadsbestuur de mogelijkheid sturend op te treden op vlak van handhaving van de verkeersveiligheid.
In eerste instantie wil de stad met deze maatregel veiligheid en leefbaarheid in de schoolomgevingen en in de kernen van het stadscentrum en de deelgemeenten verhogen. Een grote meerderheid van burgers respecteert de maximumsnelheid. Maar voor een minderheid blijkt informatie en sensibilisatie onvoldoende effect te hebben. Voor deze burgers kan de inzet van camera’s een hulpmiddel zijn om zo toch een mentaliteitswijziging teweeg te brengen. Bovendien kan door de invoering van deze maatregel de overlast in bepaalde straten verminderd worden.
De inzet van camera’s voor snelheidshandhaving is een complementaire maatregel. Dat betekent dat er afstemming wordt gezocht met alle andere mogelijke maatregelen om de snelheid te respecteren. Door de invoering van GAS 5 int de stad de boetes. Toch is de inzet van de camera’s niet gebaseerd op een verdienmodel. De inkomsten van de verkeersboetes worden in een verkeersveiligheidsfonds gestort, zodat de ontvangsten kunnen geïnvesteerd worden in de verdere optimalisering van de veiligheid en weginfrastructuur.
De inzet van zowel bemande als onbemande camera’s zal op regelmatige tijdstippen geanalyseerd en indien nodig bijgestuurd worden.
Over welke overtredingen gaat het?
De overtredingen dienen, om in aanmerking te komen voor GAS 5, aan een aantal wettelijke voorwaarden te voldoen:
- het betreft een overschrijding van de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur;
- de snelheidsovertredingen worden begaan op een plaats waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur, ongeacht wie de wegbeheerder is;
- het gaat om snelheidsovertredingen vastgesteld met automatisch werkende toestellen die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid;
- de snelheidsovertreding wordt begaan door meerderjarige natuurlijke personen, vermoed of aangeduid overeenkomstig artikel 67bis en 67ter van de Wegverkeerswet;
- er wordt niet gelijktijdig een andere overtreding vastgesteld.
Is aan één van bovenvermelde voorwaarden niet voldaan, dan wordt de overtreding alsnog strafrechtelijk behandeld via het parket.
Wat is de procedure?
Vaststelling
Het behoort uitsluitend tot de bevoegdheid van politie om deze beperkte snelheidsovertredingen vast te stellen. Dit gebeurt aan de hand van beelden van bemande of onbemande snelheidscamera’s of ANPR-camera’s.
Betalingsuitnodiging
De sanctionerend ambtenaar ontvangt van de politie het proces-verbaal. De overtreder ontvangt een brief met de kennisgeving van de overtreding, een uitnodiging voor het betalen van het bedrag van de verschuldigde boete en een afschrift van het proces-verbaal. Indien de overtreder niet akkoord gaat met de opgelegde boete, kan hij binnen de 30 dagen verweer indienen. Wordt de boete betaald binnen de dertig dagen, dan is de procedure ten einde.
Herinnering
Bij niet tijdige betaling, wordt een betalingsherinnering verstuurd.
Wat is het bedrag van de boete?
De boete bedraagt 53 euro voor de eerste 10 kilometer per uur die te snel gereden werd boven de toegelaten maximumsnelheid van 30 of 50 kilometer per uur. De boete wordt nadien vermeerderd voor elke bijkomende kilometer per uur waarmee de toegelaten maximumsnelheid overschreden wordt (na correctie met de technische tolerantiemarge). Indien de overtreding plaatsvond buiten de bebouwde kom wordt de boete vermeerderd met 6 euro per bijkomende kilometer, binnen de bebouwde kom met 11 euro per bijkomende kilometer.
Deze bedragen kunnen in de toekomst nog wijzigen in functie van de wegcode.
Wat indien je niet akkoord gaat?
Je kan verweer indienen bij de sanctionerend ambtenaar binnen de 30 dagen nadat je de betalingsuitnodiging hebt ontvangen. De wijze van verweer indienen wordt vermeld in de kennisgeving. De sanctionerend ambtenaar behandelt het verweer en bezorgt je de beslissing per post. In afwachting hiervan moet je niet betalen.
Indien het verweer ongegrond is, ontvang je samen met de beslissing een betalingsverzoek dat binnen de termijn van 30 dagen na ontvangst van het schrijven voldaan moet worden. Indien het verweer gegrond is, ontvang je eveneens deze beslissing en wordt de boete verworpen.
Indien je niet akkoord gaat met de beslissing van de sanctionerend ambtenaar, kan je hiertegen beroep aantekenen bij de politierechtbank in Leuven. Dit moet gebeuren binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing.
Problemen met betaling?
Indien je wegens omstandigheden niet in de gelegenheid bent om de boete te betalen, kan je hiervoor contact opnemen via inningen@tienen.be. Een afbetalingsplan behoort dan tot de mogelijkheden.