De Tiense Watervelden

De stad Tienen heeft de terreinen van het voormalige militaire domein in Goetsenhoven aangekocht. Samen met de provincie Vlaams-Brabant, de Tiense Suikerraffinaderij en De Watergroep willen we er het project ‘De Tiense Watervelden’ realiseren.    

Hergebruik water voor irrigatie, recreatie en drinkwater

Suikerbieten bestaan voor 75 % uit water, wat betekent dat de productie van de Tiense Suikerraffinaderij jaarlijks resulteert in een waterproductie van meer dan 1 miljoen m³, goed voor zo’n 400 Olympische zwembaden. Hoewel de Tiense Suikerraffinaderij dit water zoveel mogelijk hergebruikt in het productieproces, wordt er jaarlijks nog steeds 1 miljard liter gezuiverd water via de Grote Gete naar de zee afgevoerd. In tijden van droogte is het cruciaal om dit water duurzaam te hergebruiken.

Met steun van de Vlaamse Milieumaatschappij wordt er een nabehandelingssysteem gebouwd om dit water te zuiveren naar hogere normen. Deze extra zuivering zorgt ervoor dat het water gebruikt kan worden voor irrigatie, recreatief gebruik en als bron voor drinkwaterproductie. De Tiense Suikerraffinaderij verwerkt van september tot april suikerbieten. Om het water ook in de zomer te kunnen hergebruiken, voorziet De Watergroep een groot waterbekken waarin 600 miljoen liter water opgevangen kan worden.

Zacht water voor 10.000 huishoudens

Het Tiense drinkwater bevat veel kalk. Daarom plant De Watergroep een wateronthardingsinstallatie op de site van De Tiense Watervelden. Water uit de verschillende grondwaterwinningen in de buurt van Tienen (Hélécine, Kumtich en Overlaar) wordt in Goetsenhoven ontkalkt. Het resultaat van het hele proces is zacht drinkbaar water voor ongeveer 10.000 huishoudens.

Verenigingen en trainingscentrum

De vliegclubs De Wouw en ULM Goetsenhoven en de fietsclub Brain² Olympia Tienen maken sinds jaar en dag gebruik van de landingsbanen op het voormalig militair domein. Zij zullen dat ook in de toekomst kunnen blijven doen.

Daarnaast zou het nieuwe trainingscentrum van de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant een plek kunnen krijgen op het terrein. Dankzij de ligging nabij de bestaande politietrainingsschool kan er samengewerkt worden en kan de ruimte optimaal gedeeld worden.

Tot slot biedt de site mogelijkheden voor sport-, overnachtings- en recreatiemogelijkheden.

Eerste stap: opmaak masterplan

Voor het domein een nieuwe invulling krijgt, moeten er een aantal afspraken gemaakt worden. Die gaan ervoor zorgen dat ‘De Tiense Watervelden’ een gezonde plek blijft dicht bij de natuur, met zuivere lucht en zuiver water voor iedereen. Daarom heeft de stad Tienen een gespecialiseerd ontwerpteam aangesteld om een masterplan op te maken. Het team bestaat uit architecten, landschapsarchitecten en financiële experten.

Verschillende fases van het masterplan

In de eerste fase, die van januari tot maart ‘24 liep, heeft het ontwerpteam drie verschillende manieren uitgewerkt om het masterplan vorm te geven. Ze deden dat op basis van bezoeken ter plaatse, gesprekken met alle betrokkenen en voorbeelden uit binnen- en buitenland. Het departement Omgeving, de provincie Vlaams-Brabant, de stad, De Watergroep en de Tiense Suikerraffinaderij kozen één project uit om verder uit te werken.

In de tweede fase, van april tot mei ‘24, werd het plan verder geconcretiseerd in een eerste tussentijds plan. Hierbij liggen er nog verschillende mogelijkheden open. In het ene scenario ligt de focus bijvoorbeeld meer op jeugd en sport, terwijl het andere cultuur en ambacht naar voren schuift. Bij elk scenario konden buurtbewoners opmerkingen en suggesties geven die meegenomen worden in het proces. 

Tijdens de derde fase vanaf juni ‘24 wordt het masterplan afgewerkt en ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Volgende stap: gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Ongeveer gelijktijdig met de eindfase van het masterplan, wordt de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) opgestart. Dit gebeurt door de Vlaamse regering in nauwe samenwerking met de stad en de provincie Vlaams-Brabant.

Een GRUP legt concreet vast binnen welk kader toekomstige ontwikkelingen zullen moeten passen. Het bepaalt welke activiteiten er in de zone mogen plaatsvinden, waar al dan niet gebouwd mag worden, aan welke stedenbouwkundige voorschriften er voldaan moet worden, en hoe een bepaald deelgebied ingericht en beheerd moet worden. De opmaak van het GRUP gebeurt in verschillende fases, met ook een publieke raadpleging en een openbaar onderzoek.

Informatiepanelen

Op maandag 27 mei ‘24 vond een infomarkt plaats in Ontmoetingscentrum De Koepel in Goetsenhoven. Aan de hand van informatiepanelen legden we uit welke stappen er al genomen werden voor de opmaak van het masterplan en welke er nog volgen.

Je kan de infopanelen hier raadplegen.

 

Wil je nog meer weten over het project De Tiense Watervelden? Bekijk dan zeker ook de website www.detiensewatervelden.be. Indien je met vragen zit over het project, kan je contact opnemen via het contactformulier op die website.