Hof van Kabbeek

Situering van het project

Het regionaal ziekenhuis in Tienen is momenteel gevestigd in de stadskern van Tienen, tussen de Oude Vestenstraat, Kliniekstraat, Leuvensestraat, Oude Leuvensestraat en Gilainstraat, in het historische ’t Hof van Cabbeeck. Op termijn zal het ziekenhuis deze site verlaten, waardoor de terreinen een nieuwe invulling kunnen krijgen. De stad Tienen nam bewust de regierol van dit project in handen om een kwaliteitsvolle invulling van dit gebied te garanderen. Het is een unieke kans om in het stadscentrum een verkeersluwe, groene omgeving te creëren met een mix aan functies, zonder hierbij het historisch erfgoed uit het oog te verliezen.

Gebied

 

 

 

 

 

 

 

 

Opmaak gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) - publieke raadpleging startnota

Na de goedkeuring van het masterplan wordt met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan, een zogenaamd ‘RUP’, een volgende stap gezet naar een toekomstige, kwaliteitsvolle invulling van de ziekenhuissite.

Met een RUP worden de stedenbouwkundige voorschriften en de ontwikkelingsmogelijkheden vastgelegd. De opmaak ervan bestaat uit 5 fasen:

  • fase 1 startnota en procesnota
  • fase 2 scopingnota
  • fase 3 voorontwerp RUP
  • fase 4 ontwerp RUP
  • fase 5 definitief RUP


Fase 1 startnota  - publieke raadpleging

Het planproces start met de goedkeuring van de startnota en de procesnota door het college van burgemeester en schepenen.

De startnota bevat alle inhoudelijke informatie over het planproces:

  • over welk gebied gaat het?
  • wat zijn de doelstellingen?
  • welke locatie- en/of inrichtingsalternatieven zijn er?
  • welke milieueffecten worden er verwacht en onderzocht?

De startnota bevat ook een aantal verplichte onderdelen zoals een beschrijving van de bestaande toestand en  de juridische context en de relatie met het ruimtelijke structuurplan en andere beleidsplannen. Over de startnota wordt gedurende een periode van 60 dagen een publieke raadpleging met een participatiemoment en een adviesronde gehouden. In deze fase is er inspraak mogelijk. 

De procesnota is een toelichtend document waarop geen inspraak mogelijk is. Deze nota biedt een overzicht van de planningsprocedure en de stappen die ondernomen zijn en worden. Het is een informatief en evolutief document dat het volledige verloop van het planproces beschrijft. De nota groeit naarmate het proces vordert en wordt steeds verder aangevuld.

Publieke raadplegingsperiode

Tijdens de raadplegingsperiode kan iedereen de startnota en de procesnota inkijken en opmerkingen of suggesties indienen over de voorgestelde planopties in de startnota. 


Wanneer?
Van 27 mei tot en met 25 juli ‘24

Waar de nota’s raadplegen?

  • Op deze website: lees hier de startnota en de procesnota
  • Na afspraak op het nummer 016 24 75 00 bij de dienst omgeving in het stadhuis

Hoe opmerkingen formuleren?

  • Via ruimtelijkeordening@tienen.be
  • Per (aangetekend) schrijven gericht aan de dienst omgeving, Grote Markt 27, 3300 Tienen
  • Via afgifte tegen ontvangstbewijs bij de dienst omgeving in het stadhuis, na afspraak op het nummer 016 24 75 00

 

Informatiemoment

Tijdens het informatiemoment van donderdag 20 juni '24 werd het masterplan voorgesteld aan de hand van informatieve panelen. Bezoekers konden gericht vragen stellen. Bekijk hier de informatiepanelen.

Wat voorafging

De eerste stap om dit project vorm te geven, was de aanstelling van een ontwerpbureau. Dat bureau moest een masterplan opmaken en de krijtlijnen vastleggen waaraan de toekomstige invulling moet voldoen. Het ontwerpteam, de Tijdelijke Vereniging Atelier Horizon, VELD, ging aan de slag en verzamelde alle beschikbare informatie, consulteerde de stakeholders en buurtbewoners en testte verschillende scenario’s uit. Na iets meer dan een jaar hieraan gewerkt te hebben, is het wedstrijdontwerp geëvolueerd tot een definitief masterplan waarin de feedback zoveel mogelijk meegenomen werd.

Het resultaat is een visie voor een aangename, diverse woonbuurt rond een grote, groene publieke oase in een mooi, historisch kader. Ook een niet-residentieel programma is mogelijk. Er wordt een park voorzien dat groter is dan het huidige stadspark. Het gebouw waar het hoofdziekenhuis momenteel gevestigd is, zal gerenoveerd worden tot woongelegenheden. Bijkomend wordt er ingezet op ontharding om de klimaattoets te doorstaan. 

Op 30 november ’23 werd het masterplan door de gemeenteraad goedgekeurd. 

Raadpleeg het masterplan Hof van Kabbeek

 

Park van Kabbeek
 

Visual

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op de nieuwsbrief

Tijdens de verdere stappen van het project versturen we regelmatig een nieuwsbrief.
Via onderstaand formulier kan je je inschrijven voor deze nieuwsbrief.