Een haag als afsluiting

Wil je graag wat privacy en denk je eraan om je tuin af te sluiten met een haag? Zeker doen! Ook hier geldt: hoe meer groen hoe beter. Een haag is een mooie levende afsluiting, biedt voedsel, bescherming en nestplaats aan vogels en dient als schuilplaats voor tal van andere dieren, zoals egels.

Welke haagplanten kies je?

Informeer je eerst goed over welke soorten hagen er bestaan. Je kan kiezen voor een groenblijvende haag, een gemengde haag, een bloesem- of bessenhaag … Kies voor inheemse struiken, die gedijen het beste in ons klimaat. Een gemengde haag is ideaal voor de biodiversiteit: die kan bestaan uit diverse struiken die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders, vogels …

Wanneer kan je planten?

De beste periode om een haag te planten is de herfst en de winter (van november tot en met april), tenminste zolang het niet vriest. Haagplanten die je in een pot koopt, kun je in principe het hele jaar door planten, maar best niet als het warm en droog is. Zorg eventueel voor steun met palen en draad.

Wat zijn de regels?

Volgens het Veldwetboek moet je bij het planten van een haag een afstand van minstens 0,5 meter tot aan de perceelsgrens respecteren. Plant je de haag samen met je buren als een gezamenlijke afsluiting, dan mag de haag op de perceelsgrens staan. Zet eventueel een overeenkomst met je buren hierover op papier, voor het geval zij verhuizen en je nieuwe buren krijgt. De maximale hoogte van een haag is niet wettelijk vastgelegd, maar we raden je aan om je haag niet hoger dan 2 meter te laten worden. Zo voorkom je problemen en wordt het snoeien ook niet te moeilijk. Let op: in sommige verkavelingen zijn specifieke voorschriften vastgelegd; meer informatie kun je hierover krijgen bij de dienst omgeving.

Denk aan je buren!

Informeer je van tevoren goed over de haag die je wilt planten, zodat je weet hoe hoog en hoe breed hij kan uitgroeien. Een haag vraagt immers onderhoud, en de ene haag groeit al sneller dan de andere. Hou zeker rekening met je buren en overleg eventueel met hen over de hoogte van de haag. Niet iedere buur ziet graag een groene haag. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot burenruzies, en daar wordt niemand vrolijk van. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Heb je hulp nodig?

Heb je nog vragen of wil je advies op maat? Dan kun je ook terecht op 'Leve de tuin' van de provincie Vlaams-Brabant. 

Contact