Heraanleg Vianderdomein

Situering van het project

De stad heeft grootse plannen met het Vianderdomein. Via de Vlaamse Bouwmeester werd een open oproep gedaan naar ontwerpbureaus. Het samenwerkingsverband tussen Atelier Romain, OD205 en Volt architecten haalde de opdracht binnen om het masterplan voor het domein verder vorm te geven.

In hun voorstel stellen de geselecteerde bureaus de ambities voor op vier niveaus: het vergroten van de belevingswaarde van het domein, het creëren van een nieuwe verbindende hoofdroute in het domein op basis van de aanwezige natuurlijke hoogteverschillen, een gezond en robuust watersysteem en de overgangen tussen de vijvers inrichten als bijzondere plekken met een nieuwe watertoevoer. 

Wa voorafging

Op donderdag 1 juni ’23 vond er een infomoment plaats voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden waar de ontwerpers hun wedstrijdvoorstel voorstelden en er suggesties voorgesteld konden worden. Ook tijdens de Trefdag op woensdag 7 juni '23 kon iedereen kennismaken met de eerste plannen.

Op maandag 20 november '23 was er opnieuw een infomoment om de bijsturing van de plannen op basis van de feedback voor te stellen.

Bekijk hier de presentatie van het infomoment van november

Ideeën en suggesties zijn ook welkom via dit formulier.

Vernieuwingen

De stad heeft de ambitie om de belevingswaarde van het Vianderdomein te verhogen, rekening houdend met de natuurlijke hoogteverschillen, en een gezond en robuust watersysteem te realiseren.

 

masterplan viander

 

De grote verschillen met het wedstrijdontwerp zijn onder meer een sterke visie over het watersysteem en de duurzame manier waarop de watertoevoer naar het Vianderdomein georganiseerd kan worden. Er wordt resoluut gekozen voor een pop-up zomerbar, maar er is ook ruimte gelaten voor een restaurant, als er interesse bestaat van een privé-investeerder.

De hoofdweg in het domein is verlegd om meer rekening te houden met de vissers. Daardoor wordt de grote vijver onderaan opgesplitst in twee delen zodat de vissers hun eigen plek hebben en niet worden gestoord door andere gebruikers van het domein. De huisvesting van de vissers is verplaatst naar de vroegere kweekvijver.

De locatie van de hondenlosloopweide werd gewijzigd en een herdenkingszone voor overleden huisdieren wordt voorzien. Er is een betere en duidelijkere link gemaakt met de perenboomgaard, die de stad verworven heeft als waterbuffering bij zware regenval. Dit project krijgt in samenwerking met Fluvius, Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij verder vorm. De aanplanting van groen en de positionering van de speelruimte kregen verder vorm.

De stad Tienen kan voor de realisatie van dit project rekenen op een subsidie van 60.000 euro van LEADER-Hageland. 

Volgende stappen

In november ‘23 keurde de gemeenteraad het tussentijds masterplan voor het Vianderdomein goed. Nu wordt er gestart met de uitvoering van de eerste fase: de aanleg van landschappelijke speelelementen en het oeverherstel. Voor het ontwerp hiervan ging de stad een samenwerking aan met een team rond Atelier Romain dat samen met VOLT architecten ook instond voor de opmaak van het tussentijds masterplan. De bedoeling is om het spelaanbod in het Vianderdomein te verrijken en beter in te passen in het landschap. Daarom worden er twee nieuwe speelgebieden gemaakt.

Speelzone 1

Ter hoogte van de vijver aan de zijde van de Anemonenlaan komt een speelzone met zand voor peuters en kleuters die gericht is op het stimuleren van de fijne motoriek en zintuiglijke ontwikkeling. Voor de wat oudere kinderen wordt een uitdagende speelburcht gebouwd met glijbanen, klimnetten en bruggen. Deze speelburcht wordt geïntegreerd in het terrein, waardoor een avontuurlijke speelomgeving ontstaat die uitnodigt tot actief spelen en ontdekken.

Voor tieners vanaf 12 jaar wordt er een aparte ontmoetingsplek gecreëerd. Een omgevormde betonnen muur fungeert als een klimwand waarop ze hun vaardigheden kunnen testen en uitdagen.

Deze zone wordt ontworpen met verschillende moeilijkheidsgraden voor de diverse leeftijdsgroepen.

Speelzone 2

In zone 2, tussen de minigolf en de natuurvijver aan de zijde van de Bronstraat, wordt een palendorp gerealiseerd. In deze avontuurlijke speelzone wordt gebruikgemaakt van de waterelementen in het domein. De kinderen kunnen er klimmen, klauteren en balanceren.

Beide speelgebieden worden mooi geïntegreerd in het landschap, met veel groen en zandbakken voor de speeltoestellen. De vijveroever wordt hersteld met natuurlijke beplanting.

Timing

De opdracht voor de ontwikkeling van de twee speelzones werd ondertussen toegewezen. Begin juli is een eerste overleg gepland met de aannemer. Op dat moment zal een concrete timing voor de uitvoering van de werken vastgelegd worden.

Sfeerbeeld Vanderdomein

Blijf op de hoogte en schrijf je in op de nieuwsbrief

Tijdens de verdere stappen van het project versturen we regelmatig een nieuwsbrief met een stand van zaken. Via onderstaand inschrijvingsformulier kan je je inschrijven voor deze nieuwsbrief.