Tienen, hartveilige stad
![IMG_3555](/files/uploads/imagecache/nexNewsImageDetail/images/Nieuws/img_3555.jpeg)
De stad Tienen gaat opnieuw een engagement aan om een hartveilige stad te zijn. Om deze erkenning te verkrijgen, moet aan enkele voorwaarden van Rode Kruis Vlaanderen voldaan worden. Zo heeft de stad Tienen meer dan voldoende AED-toestellen en organiseert ze opleidingen reanimeren en defibrilleren voor haar personeel.
Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10 % overleeft dit. Wanneer je binnen drie tot vijf minuten start met de reanimatie en een automatische externe defibrillator (AED) gebruikt, verhoogt de overlevingskans van het slachtoffer tot 70 %.
Door het engagement van een hartveilige stad aan te gaan, wil de stad Tienen de aandacht rond hartproblemen verhogen en overlevingskansen verhogen. De stad geeft zelf het goede voorbeeld door opleidingen te voorzien voor haar eigen personeel. 60 medewerkers van de stads- en OCMW-diensten kregen de afgelopen zes maanden een opleiding reanimeren en defibrilleren van Rode Kruis Vlaanderen.
Bovendien heeft de stad maar liefst 22 AED-toestellen op zichtbare plaatsen gehangen. Die toestellen mogen door iedereen gebruikt worden bij een reanimatie. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het overnemen. Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken. Je vindt een overzicht van alle AED-toestellen in Tienen via www.tienen.be/aed-toestellen.