Protocolakkoord voor bestuurlijke handhaving criminaliteit
De stad Tienen sluit in het kader van de aanpak van criminaliteit en onveiligheid een protocolakkoord af met het openbaar ministerie, het arbeidsauditoraat, de federale politie en de politiezone Getevallei. Bedoeling is om door middel van bestuurlijke handhaving georganiseerde en ondermijnende criminaliteitsfenomenen beter te bestrijden en te voorkomen.
Sinds 2018 maakt Tienen werk van de uitbouw van een handhavingsbeleid om criminaliteit en overlast aan te pakken. De aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit maakt hier deel van uit. Fenomenen zoals huisjesmelkerij, mensenhandel, domiciliefraude, aanmaak en verkoop van drugs, en sociale en fiscale fraude doen zich ook op ons grondgebied voor. De strafrechtelijke aanpak van deze vormen van criminaliteit is altijd reactief. Er is nood aan proactief ingrijpen. Dit is mogelijk via bestuurlijke maatregelen. Deze zijn echter pas realiseerbaar door een goede interdisciplinaire samenwerking.
Aan de hand van informatie-uitwisseling tussen de verschillende diensten, kunnen knelpunten aan het licht gebracht worden. Dit heeft de voorbije jaren al tot mooie resultaten geleid. Zo werd er, op basis van vaststellingen van inbreuken in handcarwashes (tewerkstellen illegalen, ontbreken van vergunningen, inbreuken op de brandveiligheidsvoorschriften, het inrichten van een berging als woning) een politiereglement ingevoerd voor een vestigingstoelating voor handcarwashes. Zo is er in deze sector meer controle mogelijk vooraleer een zaak zich op ons grondgebied wil vestigen. Wanneer er niet aan de voorwaarden voldaan wordt, kan de uitbating geweigerd worden.
Ook op het vlak van domiciliefraude is er een nauwe samenwerking ontstaan tussen de dienst burgerzaken van de stad, de dienst integrale veiligheid en vergunningen en de politie. Signalen van domiciliefraude die bij de diensten via diverse kanalen terechtkomen, worden onmiddellijk via de politie aan het parket gemeld met het oog op verder onderzoek.
De bestuurlijke handhaving in het kader van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit staat nog in de kinderschoenen en zal vermoedelijk in de toekomst nog sterk uitgebreid worden. De stad Tienen is de eerste gemeente van ons arrondissement die dergelijk protocol afsluit. De stad is koploper in de gestructureerde aanpak. Ze organiseert operationele tafels en zet een overlegstructuur op waaraan zowel stadsdiensten, het ARIEC (Arrondissementeel informatie- en expertisecentrum), politie, brandweer, als inspectiediensten deelnemen. Naast de politiediensten zijn het parket en het arbeidsauditoraat hierbij belangrijke partners. De werkwijze en de manier van informatie-uitwisseling worden via dit protocolakkoord geformaliseerd.
Contact
-
Integrale veiligheid en vergunningen
Stadhuis
Grote Markt 27
3300 Tienen- Tel 016 24 73 50
- integraleveiligheid@tienen.be
- http://www.tienen.be
Openingsuren
- Vandaag open van 08.30 tot 12.30 uur, van 13.30 tot 16.30 uur
- Morgen open van 08.30 tot 12.30 uur, van 13.30 tot 16.30 uur
Volg ons op