Katrien - diensthoofd hr
De samenwerking tussen nieuw talent en ervaren medewerkers zorgt voor een sterke organisatie.
De stad Tienen heeft zo’n 450 medewerkers. Katrien Biebaut, diensthoofd hr, zoekt de balans tussen de huidige collega’s tevreden houden en nieuwe krachten vinden. “De arbeidsmarkt is een war for talent en niet alle vacatures zijn makkelijk in te vullen. Dus moeten we maximaal inzetten op ons eigen potentieel en onze eigen talenten proberen te houden en ontwikkelen.”
Dag Katrien, hoe ben je hier zelf terechtgekomen?
Ik ben begonnen als jurist bij het OCMW Tienen en heb die job negen jaar lang heel graag gedaan. Gaandeweg was ik steeds meer met personeelsaangelegenheden bezig. Toen de stad en het OCMW fusioneerden, ben ik diensthoofd van de dienst hr geworden.
Wat doet de dienst hr precies?
De dienst hr is de laatste jaren heel erg geëvolueerd. Vroeger deden we vooral loonberekeningen, terwijl die nu uitbesteed worden. We focussen meer en meer op het welzijn van onze collega’s. We zijn hier met zo’n 450 en we willen voor ieder van hen een partner zijn. We staan in nauw contact met alle afdelingen en proberen in te spelen op hun noden en wensen. Collega’s kunnen bij ons terecht met al hun hr-vragen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ze hun werk graag doen en tevreden zijn in hun professioneel leven.
Hoe houden jullie medewerkers tevreden?
Als je voor de stad werkt, krijg je een mooi pakket aan extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, ecocheques, een hele goede hospitalisatieverzekering, enzovoort.
Een andere belangrijke troef is dat we mensgericht werken. De combinatie tussen werk en privé is voor velen belangrijk en we proberen daar flexibel in te zijn. Uiteraard moeten we als overheid beschikbaar zijn voor de burgers, dus zijn er servicetijden waarop de diensten bereikbaar blijven. Maar we werken niet meer met stamtijden. Dat betekent dat de personeelsleden bijvoorbeeld hun kinderen al eens van school kunnen halen. Als je er op een correcte manier mee omgaat, biedt de organisatie veel vertrouwen. Ik vind het zelf heel aangenaam om zo te werken.
Kunnen medewerkers ook opleidingen volgen?
Absoluut. We zijn op dat vlak aan een inhaalbeweging bezig. Een van onze prioriteiten is de digitalisering. We hebben een sterke dienst ICT, die ervoor zorgt dat we de toekomst tegemoet kunnen. We zetten ook hard in op preventie en veiligheid op de werkvloer. Daarnaast werken we aan het leiderschapstraject. Een veel voorkomende oorzaak van een stopgezette samenwerking is de relatie met de leidinggevende. De arbeidsmarkt is een war for talent en niet alle vacatures zijn makkelijk in te vullen. Dus moeten we maximaal inzetten op ons eigen potentieel en onze eigen talenten proberen te houden.
Hoe proberen jullie nieuwe mensen te overtuigen om voor stad Tienen te kiezen?
De laatste jaren hebben we werk gemaakt van mooiere en modernere vacatures, mede dankzij onze nieuwe en frisse huisstijl. Vroeger waren de vacatures vaak onpersoonlijk, nu proberen we met getuigenissen van collega’s herkenbaarheid en verbinding te creëren vooraleer je solliciteert.
Onze jobinfoavonden vallen ook in de smaak. Daar stellen we onze vacatures voor en kan je achteraf ook kennismaken met de verschillende diensten en collega’s. Zo kan je heel persoonlijk en gericht vragen stellen en de stad of het OCMW Tienen leren kennen. Ik vind het altijd bijzonder leuk als ik mensen die ik herken vanop de jobinfoavond later door de gangen zie lopen als nieuwe collega’s.
Wat maakt werken voor stad Tienen anders dan voor andere steden?
Tienen is geen grootstad, maar wel een zeer behapbare, toegankelijke stad. We zijn geen Mechelen of Leuven en we moeten dat ook niet zijn. Je wordt snel opgenomen in de groep, omdat het kleinschaliger is. Door voor de stad Tienen te werken, krijg je hier ook een netwerk. Je leert makkelijk nieuwe mensen kennen. En ik kan het weten, want ik kom zelf uit een andere stad. Tienen heeft een eigen ambiance. Er is een zekere joie de vivre aanwezig.
Wat maakt werken voor een lokaal bestuur leuk?
Je komt er met allerlei topics in aanraking. De ene dag ben je bezig met de technische dienst, de andere met het woonzorgcentrum en dan weer met de dienst stadsontwikkeling. Het is nooit saai. Ik leer elke dag bij van al die verschillende mensen die hier werken.
Een groot cliché is dat je niet binnengeraakt bij een lokale overheid als je niemand kent. Klopt dat?
Dat is je reinste onzin. Ik kende zelf ook niemand hier toen ik begon. De selectieprocedures zijn volledig objectief, er zijn altijd externen die de sollicitanten mee beoordelen. De examens worden anoniem bekeken. De meest competente kandidaat wordt geselecteerd voor de job.
Zoeken jullie nog veel nieuwe mensen?
We hebben nu 15 vacatures openstaan. Daar zitten ook heel wat nieuwe profielen bij. Dat maakt onze stad professioneler. De samenwerking tussen nieuw talent en ervaren medewerkers zorgt voor een sterke organisatie. Die professionaliteit is belangrijk voor onze geloofwaardigheid. We proberen bij elke aanwerving mensen aan te trekken die organisatiebetrokkenheid tonen en echt voor de stad willen werken. Die positieve motivatie is iets wat ons allemaal kenmerkt.
Heb je interesse om bij ons aan de slag te gaan? Ontdek onze openstaande vacatures!