Beiaardzomer in Tienen

28
juni
2024
23_beiaardzomer12

In juli en augustus wordt er elke woensdag om 20.00 uur een bijzonder beiaardconcert gespeeld op de unieke stadsbeiaard in de Sint-Germanustoren. Er wordt een divers programma aangeboden. Stadsbeiaardier Luc Rombouts voert ons tijdens zijn vier concerten mee naar de vier windstreken. Nieuw dit jaar zijn de livestreams tijdens een aantal van de concerten.

De stad Tienen kocht 300 jaar geleden een beiaard aan bij Antwerpenaar Willem Witlockx. Vandaag is de Tiense stadsbeiaard, naast de beiaard in het Koninklijk Paleis van Mafra (Portugal), de enige beiaard van deze beroemde klokkengieter die bewaard is gebleven.

De stad Tienen heeft een eigen stadsbeiaardier. Luc Rombouts is naast beiaardier in Tienen ook universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park in Leuven. Hij is curator van het erfgoedprogramma 'Beiaardcultuur Leuven'. Hij doceert beiaardgeschiedenis en campanologie aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen.  

Stadsbeiaardier Luc Rombouts voert ons tijdens zijn vier concerten mee naar de vier windstreken. Naast de concerten van onze stadsbeiaardier horen we vier gastbeiaardiers: twee uit ons land, een uit de Verenigde Staten en een uit Oekraïne, een groeiland voor de beiaardcultuur.

Programma

Op woensdag 3 juli speelt Luc Rombouts muziek uit het Noorden. Onder meer nummers van ABBA en Europe staan op het programma, net als klassieke muziek van Grøndahl en Grieg.

Op woensdag 10 juli is het de beurt aan Oleksandra Makarova uit Oekraïne. Ondanks haar jonge leeftijd – zij is slechts 20 jaar – heeft zij al een groot aantal concerten gegeven als pianist en percussionist, solo of met orkest.

Woensdag 17 juli kan je komen luisteren naar Wesley Arai uit de Verenigde Staten. Wesley Arai is beiaardier aan de University of California in Santa Barbara. In Tienen zal zowel oorspronkelijk beiaardwerk als film- en theatermuziek spelen, meestal in bewerkingen van zijn eigen hand.

Op woensdag 24 juli zit Wim Van den Broeck aan de beiaard. Wim start zijn concert met mooi barokwerk van Michel Corrette en Alessandro Scarlatti. Verder toont zijn voorkeur voor filmmuziek, onder meer in een selectie van werk van Ennio Morricone.

Woensdag 31 juli kiest Tijl Stynen voor een Amerikaans programma, met onder meer werk van George Gerschwin en Leonard Bernstein. Ook een deel uit Dvořáks beroemde symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ komt aan bod.

Op 7 augustus is het opnieuw de beurt aan Luc Rombouts. Die avond speelt hij muziek uit het Oosten. Verwacht je aan klanken van onder meer kunstmuziek uit het oude Rusland van o.a. Rachmaninoff, volksmuziek uit o.a. Korea, Japan en Polen en hits uit de Filipijnen en Turkije.

Op 14 augustus laat Luc Rombouts muziek uit het Zuiden horen. Hij kiest voor muziek uit het oude Italië, Spaanse hartstocht, operastukken van Verdi en Bizet en nog enkele hits uit het zuiden zoals ‘O sole mio’.

Op 21 augustus komt muziek uit het Westen aan bod, wanneer Luc Rombouts onder meer jazzy klanken in een klassiek jasje speelt, inspiratie put uit films en musicals, hits uit de Verenigde Staten van onder meer Neil Diamond, John Denver en Billy Joel speelt en in de wereld van Glenn Miller duikt.

De afsluiter van de beiaardzomer op 28 augustus is voor ‘The Bells’ Angels’ (Twan Bearda en Luc Rombouts vierhandig). Naar goede gewoonte speelt het vierhandig duo een gedurfd programma. Dit jaar start het concert met de beroemde opening tot Also sprach Zarathustra van Richard Strauss.

Hoogtepunten zijn verder de Fandango van Luigi Boccherini en het repetitieve werk Nagoya Marimbas van Steve Reich. Daarnaast spelen ze enkele succesvolle stukken uit hun bestaand repertoire, zoals bladzijden uit opera’s van Verdi en het bezwerende werk Struggle for Pleasure van Wim Mertens.

Bezoek de beiaardtoren

Op 3 juli en 7, 14 en 21 augustus om 18.30 uur kan de beiaardtoren van de Sint-Germanuskerk onder begeleiding van de Tiense Gidsenbond bezocht worden. Maak gebruik van deze unieke kans om Tienen vanuit de hoogte te bewonderen en schrijf je tijdig in via www.tienen.be/inschrijving-torenbezoek.

Live op groot scherm

Voor het eerst zullen bepaalde concerten live te volgen zijn op een groot scherm in het Apostelenhof. Op 3 juli en 7, 14 en 21 augustus én tijdens het optreden van The Bells’ Angels op 28 augustus zal je er de bespelingen op scherm kunnen volgen. Tijdens die avonden zal je de beiaard dus niet enkel horen, maar zal je ook kunnen aanschouwen hoeveel kunde een beiaardbespeling vraagt.