Beiaardconcerten

Elke zomer wordt de zomer in Tienen opgevrolijkt door de stadsbeiaard in de Sint-Germanustoren.

We mogen er fier op zijn dat de beiaard ontstaan is in Vlaanderen. Dat belet niet dat hij een universeel muziekinstrument is dat op overtuigende wijze muziek uit diverse culturen tot bij het publlek kan brengen. Dat zullen we deze ervaren, want stadsbeiaardier Luc Rombouts voert ons tijdens zijn vier concerten mee naar de vier windstreken.

Wie de concertprogramma’s grondig leest, zal merken dat Luc in elk van zijn concerten een plaats geeft aan muziek van vrouwelijke componisten. Dit past in het kader van zijn project ComponistA, waarmee hij composities van vrouwen een belangrijker plaats wil geven op het concertpodium.

Naast de concerten van onze stadsbeiaardier horen we vier gastbeiaardiers: twee uit ons land, een uit Californië en een uit Oekraïne, een groeiland voor de beiaardcultuur.

Op vier data kan de beiaardtoren van de Sint-Germanuskerk bezocht worden door het publiek. Maak gebruik van deze unieke kans en schrijf je tijdig in!

Hopelijk ontmoeten we elkaar deze zomer in het Apostelenhof, de stemmige luisterplaats waar de beiaard op zijn mooist klinkt.

Veel zomers luisterplezier!

Inschrijven torenbezoek

Programma

 

Elke woensdag om 20.00 uur
Locatie: Apostelenhof Veemarkt - Sint-Germanuskerk

Woensdag 3 juli - openingsconcert met Luc Rombouts

Tijdens het openingsconcert brengt stadsbeiaardier Luc Rombouts romantische muziek van Edvard Grieg, Agathe Backer Grøndahl en Jean Sibelius, naast beroemde hits van Abba, Agnes Obel, Lykke Lli en Europe.

Luc Rombouts (°1962) is stadsbeiaardier van Tienen (België), universiteitsbeiaardier van Leuven (België) en beiaardier van de Abdij van Park in Leuven. Hij is curator van het erfgoedprogramma 'Beiaardcultuur Leuven'. Hij doceert beiaardgeschiedenis en campanologie aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. 

Luc gaf recitals in Europa en Noord-Amerika en trad op tijdens festivals en congressen. Samen met zijn collega Twan Bearda vormt hij het beiaardduo The Bells' Angels, dat sinds 2000 het repertoire voor vierhandig beiaardspel verkent. 

Luc schreef verschillende boeken over de beiaard, waaronder de bekroonde beiaardgeschiedenis Zingend brons, die in 2014 in het Engels verscheen onder de titel Singing Bronze. A History of Carillon Music. In 2016 promoveerde Luc cum laude aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de oorsprong van de beiaard. 

Luc coördineerde het project dat in 2014 leidde tot de erkenning van de Belgische beiaardcultuur als voorbeeldpraktijk in de borging van immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO.

In 2023 ontving hij de Algemene Cultuurprijs van de stad Tienen.

 

Vooraf: Gratis toren- en beiaardbezoek o.l.v. de Tiense Gidsenbond (afspraak aan het Apostelenhof om 18.30 uur). Schrijf je hier in.

Luc Rombouts

 

Woensdag 10 juli - Oleksandra Makarova, beiaardier van Oekraïne

Oleksandra brengt een virtuoos programma dat zij deze zomer ook speelt tijdens de Internationale Beiaardwedstrijd ‘Koningin Fabiola’ in Mechelen.

OIeksandra Makarova woont in Mukachevo, een stad in Oekraïne. Ondanks haar jonge leeftijd – zij is slechts 20 jaar – heeft zij al een groot aantal concerten gegeven als pianist en percussionist, solo of met orkest. Sinds enkele jaren volgt ze lessen aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen. Zij was al laureaat van verschillende internationale wedstrijden.

Oleksandra Makarova

 

Woensdag 17 juli - Wesley Arai, beiaardier van Californië

In Tienen toont Wesley dat hij van alle muzikale markten thuis is. Hij speelt zowel oorspronkelijk beiaardwerk als film- en theatermuziek, meestal in bewerkingen van zijn eigen hand.

Wesley Arai is beiaardier aan de University of California at Santa Barbara. Hij studeerde wiskunde in Berkeley en aan UCLA en volgde beiaardlessen tijdens zijn verblijf aan de universiteit van Berkeley. Hij gaf een groot aantal concerten in Noord-Amerika, Europa en Australië. In het dagelijks leven is hij actief als actuaris.

Wesley Arai

 

Woensdag 24 juli - Wim Van den Broeck, beiaardier van Peer

Wim start zijn concert met mooi barokwerk van Michel Corrette en Alessandro Scarlatti. Verder toont zijn voorkeur voor filmmuziek, onder meer in een selectie van werk van Ennio Morricone.

Wim Van de Broeck studeerde op volwassen leeftijd orgel en beiaard. Hij is organist in Meerhout en Laakdal en is als beiaardier actief in de steden Peer, Genk en Diest. Verder is Wim voorzitter van de Vlaamse Beiaardvereniging. In 2013 ontving Wim de gemeentelijke cultuurprijs in zijn thuisgemeente Meerhout voor zijn diverse muzikale verdiensten.

Wim Van den Broeck

 

Woensdag 31 juli - Tijl Stynen, beiaardier van Borgerhout

In 2023 reisde Tijl een jaar lang door de Verenigde Staten. Als herinnering aan die reis stelde hij voor dit concert een Amerikaans programma samen, met onder meer werk van George Gerschin en Leonard Bernstein. Ook een deel uit Dvořáks beroemde symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ komt aan bod.

Tijl Stynen volbracht ingenieursstudies aan de KULeuven en haalde hij zijn diploma in de muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. In 2022 studeerde hij af als aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Hij concerteerde reeds in verschillende Vlaamse en Nederlandse steden op de beiaard. Hij bespeelt geregeld de beiaard in het districtshuis van Borgerhout.

Tijl Stynen

 

Woensdag 7 augustus - Luc Rombouts, muziek uit het Oosten

Een groot aantal westerse componisten, Mozart voorop, lieten zich in hun muziek inspireren door de magie van het Oosten. Met deze exotische klanken begint het concert waarin Luc Rombouts de ‘sound’ van het Oosten op klokken zal weergeven. Het vervolg van het concert brengt muziek van enkele grote Russische romantici, popmuziek uit het Oosten en volksmuziek. Luc sluit af met ‘De zee in de lente’, een stemmige compositie van de Japanse componist Michio Miyaghi.

 

Woensdag 14 augustus - Luc Rombouts, muziek uit het Zuiden

Luc Rombouts begint zijn muzikale reis in het Zuiden met barokwerk van twee vrouwelijke componisten: Barbara Strozzi en Anna Bon di Venezia. Hij vervolgt met temperamentvolle piano- en gitaarmuziek van Spaanse romantici en een prachtige Flamenco-imitatie, geschreven door de Amerikaanse beiaardier Ronale Barnes. Natuurlijk mag operamuziek niet ontbreken. Luc sluit af met enkele hits uit Italië en Spanje, waaronder het mooie Hijo de la luna.

 

Woensdag 21 augustus - Luc Rombouts, muziek uit het Westen

De Verenigde Staten zijn het geboorteland van verschillende muzikale genres en stijlen die wereldwijde populariteit verworven hebben: ragtime, jazz, musical… Stadsbeiaardier Luc Rombouts brengt hommage aan deze belangrijke bijdragen tot de muziekgeschiedenis. Maar uiteraard mogen grote popsongs niet ontbreken: John Denver, Billy Joel, Simon & Garfunkel, Neil Diamond, Whitney Houston: allemaal klinken ze vanuit de Sint-Germanustoren.

 

Woensdag 28 augustus - The Bells' Angels (Twan Bearda en Luc Rombouts vierhandig)

Naar goede gewoonte speelt het vierhandig duo The Bells’ Angels in Tienen een gedurfd programma. Dit jaar start het concert met de beroemde opening tot Also sprach Zaratustra van Richard Strauss. Hoogtepunten zijn verder de beroemde temperamentvolle Fandango van Luigi Boccherini en het repetitieve werk Nagoya Marimbas van de belangrijke Amerikaanse muzikale pionier Steve Reich. Daarnaast spelen ze enkele succesvolle stukken uit hun bestaand repertoire, zoals bladzijden uit opera’s van Verdi en het bezwerende werk Struggle for Pleasure van Wim Mertens.

The Bells' Angels